Questions? Give Us a Call
(678) 940-6433

Harvard Divinity School’s Expansion by Shawmut

Harvard Divinity School’s Expansion by Shawmut

Keep up with the latest from CCR-Mag.com

Fill out the form Below

Home Vendor News Harvard Divinity School’s Expansion by Shawmut

Shawmut Design and Construction, a leading $1.5 billion national construction management firm, is pleased to announce that it has completed a renovation and expansion project at Harvard Divinity School’s (HDS) Swartz Hall in Cambridge, Massachusetts.
In partnership with Ann Beha Architects, the 60,000 square-foot renovation and 13,000 square-foot expansion began in May 2019 and was completed in August 2021. Built in 1911, Swartz Hall, Harvard University’s only major Collegiate Gothic structure, is the center of academic, administrative, and student life at the Harvard Divinity School — the first nonsectarian theological institution in the United States.

“The completion of this historic renovation of Swartz Hall marks a significant milestone in the celebrated legacy of Harvard Divinity School,” said Kevin Sullivan, executive vice president of Shawmut Design and Construction’s New England region. “Our team expertly navigated the preservation of the building’s historical significance and character-defining details while increasing energy efficiency and creating a welcoming, accessible, and modern environment that embodies the school’s vision for an inclusive campus.”
As part of this major renovation, the first since the building’s completion, the team created an environment reflective of the school’s multireligious community and the many faith traditions practiced by students, staff, and faculty.
The two-story addition, scaled to the century-old building, features a completely-glass facade, which dissolves the separation between interior and exterior and allows in ample daylight and visually opens the multipurpose room to a renewed campus green. At the ground level, a dining common with café and fireplace lounge built of repurposed granite from the original building welcomes students and visitors. A new outdoor terrace and gas fireplace built of granite quarried in Deer Isle, Maine, functions as a front porch while adding new outdoor gathering space to the campus.
The second floor of the new addition features a 200-seat multipurpose space and new classrooms with fully integrated technology — including projectors, monitors, cameras, touch-panel control systems, microphones, and assisted-listening systems.
Shawmut completed extensive preservation work in the historic building while increasing energy efficiency and creating a welcoming, accessible, and modern environment. Improvements to mechanical systems and the building envelope — including replacement of the original Vermont slate roof — significantly reduce energy consumption. Samples of the 100-year-old roof, as well as original wood doors, were used to craft new versions in the closest matching material and style from when the building was first constructed. Once identified, the slate was brought in from a quarry in Vermont.

The exterior wood doors, as well as some interior ones, were restored in Newburyport, Massachusetts, by a woodworking company certified by the state as a minority/woman-owned business enterprise. Newly installed stained-glass windows used the same traditional techniques that created the original windows 100 years ago, and tucked inside each window is a vapor barrier, which helps protect the wooden frame, allowing it to last longer. The insulation helps keep the building airtight and minimizes the loss of heat in the winter and cool air in the summer, reducing energy consumption.
The old stack wing, originally containing five levels of book shelving, was removed to create three levels of classrooms and workplaces, as well as the new multi-faith space, which reflects one of the primary goals of the project: to create a building that serves all members of the HDS community. Occupying two floors, the space is expansive, with high ceilings that allow natural light to flow in. The movable seating, prayer rugs, and meditation cushions are intended to allow visitors using the space for any practice to feel welcome, and there is also a new, adjacent room for ritual cleansing by Muslims before daily prayers.
Before the renewal, the design of the century-old building didn’t lend itself to current technological needs or ways of teaching. To address that evolution, historically significant spaces, including the Williams Chapel dating to 1911, were restored and modernized with new lighting, AV systems, and full accessibility. The James Room, a 200-seat auditorium and classroom space, will now encourage connections, transform emerging teaching and learning possibilities, and welcome global conversations in real time through improved technology.
The sustainability measures included in the building renovation target LEED Gold or higher as well as a Living Building Challenge Materials Petal and will help advance the University’s effort to combat climate change and to make Harvard a fossil-fuel-free campus by 2050. One of the project’s sustainability goals was diverting at least 75% of construction and demolition waste from landfills, with original granite repurposed for fireplaces and elsewhere throughout the project. The building was completely rehabilitated, internally insulated, and retrofitted with new high-performance windows, and damaged and worn stained glass windows were repaired throughout the building, with technical expertise provided by local master glass painters and glaziers. More than 50 trees and shrubs, with additional ground cover, were planted. Throughout the building, new ramps, elevators, accessible entryways, gathering spaces, and restrooms make the building more accessible to all.
About Shawmut Design and Construction
Shawmut Design and Construction is a $1.5 billion national construction management firm with a reputation for completing extremely complex and logistically challenging projects for the most high-profile clients in the industry. As an ESOP (employee-owned) company, Shawmut has created a culture of ownership, proactive solution-making, and forward thinking. Eighty percent of its business comes from repeat clients, proving there is a strong focus on building lasting partnerships.  Shawmut’s unique business model allows project teams to better service clients by focusing their specialized expertise within one of the following areas: Academic, Tenant Interiors, Cultural & Historic, Healthcare & Life Sciences, Hotel, Luxury Homes, Restaurant, Retail, and Sports Venues. Shawmut has offices located in Boston, Providence, New York, Miami, Chicago, Las Vegas, and Los Angeles. For more information, please visit www.shawmut.com.

 

Events

Read more BELOW

 

The 2024 virtual Men’s Round Table will be held Q4, 2024, date TBD.

2024 Virtual Men’s Round Tables

2023 Virtual Men’s Round Table was held on November 7th, 2023 via Zoom.


 

2024 Virtual Women’s Round Table

2023 Women’s Round Table #1 was held on October 20th, 2023 via Zoom

News

Circle K breaks ground with 1st Kentucky NEVI-funded EV charger

Circle K celebrated the groundbreaking of its first NEVI EV charging site in the southeastern US in Richmond, Kentucky. The new fast charging site in Richmond adds to Circle K’s EV charging footprint, which the company expects to reach 200 sites in North America, the

Supplements/Podcast
See Website for Details

This content (including text, artwork, graphics, photography, and video) was provided by the third party(ies) as referenced above. Any rights or other content questions or inquiries should be directed such third-party provider(s).

Receive the CCR 2024 Idustry Report

Get ahead of your Competitors with CCR's FREE Industry Insider's Report 2024!

Always stay two steps ahead of your Competitors. Stay informed with the latest in the Industry. 

This site uses cookies to ensure that you get the best user experience. By choosing “Accept” you acknowledge this and that ccr-mag.com operates under the Fair Use Act. Find out more on the Privacy Policy & Terms of Use Page